Leonardo: Kielecka premiera śmigłowca AW101

• Premiera śmigłowca AW101 na kieleckich targach MSPO. Zaprezentowany zostanie HH-101A Caesar – jeden z najnowszych wariantów AW101, na co dzień pozostający w służbie włoskich Sił Powietrznych
  • AW101 jest największym śmigłowcem w Europie, łączącym nowoczesność z doświadczeniem. Do tej pory zamówiono ponad 220 śmigłowców AW101
  • Podczas MSPO zaprezentowana będzie także rodzima konstrukcja PZL-Świdnik, czyli W-3PL Głuszec, na co dzień pozostający w służbie 56. Bazy Lotniczej w Inowrocławiu.

Warszawa, 4 września 2017r. – Grupa Leonardo, do której należy jedyny polski producent polskich śmigłowców firma PZL-Świdnik, ma przyjemność poinformować, że podczas XXV edycji Międzynarodowego Salonu Przemysłu Obronnego (MSPO) w Kielcach swoją polską premierę targową będzie miał śmigłowiec AW101 w wersji HH-101A Caesar. Grupa zaprezentuje także polski śmigłowiec wsparcia pola walki W-3PL Głuszec, który zaprojektowano i wyprodukowano w Świdniku.

AW101 zostanie zaprezentowany na kieleckich targach MSPO po raz pierwszy. Jest to największy europejski śmigłowiec, który ma szansę stać się jedną z głównych atrakcji tegorocznych targów.
AW101 to wielozadaniowy śmigłowiec zaprojektowany z myślą o realizacji wymagających misji Wojsk Specjalnych oraz Marynarki Wojennej, w tym zadań poszukiwawczo-ratowniczych oraz zwalczania podwodnych i nawodnych zagrożeń na morzu.

AW101 jest ofertą spółki w przetargach polskiego Ministerstwa Obrony Narodowej na specjalistyczne śmigłowce dla polskiej Marynarki Wojennej i Wojsk Specjalnych. Śmigłowiec spełnia wszystkie, najbardziej ambitne, wymagania polskich Sił Zbrojnych. Będąc największą z oferowanych w obu postępowaniach maszyn zapewnia największy zasięg, największą ładowność, największą ilość miejsca dla żołnierzy i ładunku, charakteryzując się przy tym nowoczesnością technologiczną i doświadczeniem w eksploatacji przez najbardziej wymagających użytkowników. AW101 zamówiono do tej pory w ponad 220 egzemplarzach m.in. przez Włochy, Wielką Brytanię, Japonię, Kanadę, Portugalię, Danię i Norwegię.

Prezentowany w Polsce po raz drugi HH-101A Caesar to jeden z najnowszych wariantów śmigłowca AW101. Na co dzień służy we włoskich Siłach Powietrznych i jest wykorzystywany do realizacji zadań wojsk specjalnych, w tym m.in. misji odzyskiwania personelu czy poszukiwawczo-ratowniczych. Włochy mają zapotrzebowanie na łącznie 15 śmigłowców tego typu.

Z kolei W-3PL Głuszec jest najnowocześniejszym śmigłowcem obecnie eksploatowanym przez polskie Siły Zbrojne. Maszyna prezentowana na MSPO jest wykorzystywana przez żołnierzy z 56. Bazy Lotniczej
w Inowrocławiu. Głuszec to najnowsza wersja śmigłowca Sokół zmodernizowana do standardu wsparcia bojowego w ścisłej współpracy z Siłami Zbrojnymi RP oraz polskim przemysłem i sektorem B+R. Jest on wyposażony w nowoczesną awionikę i sprzęt, dzięki któremu śmigłowiec może wykonywać wiele zadań na współczesnym polu walki.

Śmigłowiec W-3PL Głuszec ma duży potencjał rozwojowy i mogą być z nim zintegrowane różne systemy uzbrojenia, co zostało potwierdzone podczas ubiegłorocznych tragów MSPO w Kielcach, podczas których zaprezentowano Głuszca z rakietami przeciwpancernymi SPIKE jako ofertę modyfikacji tego śmigłowca dla polskich Sił Zbrojnych. Taka modyfikacja znacząco zwiększyłby obecne możliwości bojowe Głuszca
[z 2000 m do 8000 m (w przypadku integracji systemu SPIKE-ER), a nawet 25 000 m (w przypadku integracji systemu SPIKE NLOS)].

DODATKOWE INFORMACJE:

PZL-Świdnik

PZL-Świdnik jest kluczowym partnerem polskiego Ministerstwa Obrony Narodowej w ramach najważniejszych programów śmigłowcowych Sił Zbrojnych RP. Obecnie w służbie polskich Sił Zbrojnych znajduje się prawie 160 śmigłowców wyprodukowanych w Świdniku. Prawie 80% śmigłowców dostarczonych polskim Siłom Zbrojnym w ostatnim dziesięcioleciu to maszyny wyprodukowane w Świdniku
(w tym: SW-4 Puszczyk, W-3PL Głuszec, W-3RM Anakonda oraz W-3WA Sokół w konfiguracji VIP do transportu najwyższych rangą urzędników państwowych).

AW101

AW101 jest najbardziej nowoczesnym i zaawansowanym technologicznie średnim śmigłowcem transportowym obecnie dostępnym na rynku. Jest on użytkowany, produkowany oraz wzbudza zainteresowanie użytkowników dzięki doskonałym osiągom potwierdzonym podczas realizacji najbardziej wymagających misji począwszy od Arktyki po Antarktydę i w wielu innych miejscach na świecie.
AW101 oferuje duży zasięg, dużą zdolność transportową oraz zaawansowane technologie, a wszystko to
w wydajnym kosztowo statku powietrznym, zdolnym do wykonywania różnych zadań. Zależnie od konfiguracji w kabinie mieści się do 30 foteli dla żołnierzy lub 16 noszy. AW101 posiada trzy silniki, które zapewniają doskonałe osiągi i bezpieczeństwo w każdych warunkach.

Jak dotąd klienci na całym świecie zamówili ponad 220 śmigłowców AW101 do wykonywania różnych misji, w tym ewakuacji personelu, operacji sił specjalnych, wykonywania zadań poszukiwawczo-ratowniczych,
w tym na polu walki (SAR/CSAR), misji użytkowych, transportu żołnierzy, zwalczania okrętów nawodnych (ASuW) i podwodnych (ASW), wczesnego ostrzegania z powietrzna, oczyszczania z min oraz transportu głów państw/szefów rządów. Włochy, Wielka Brytania, Japonia, Kanada, Portugalia, Dania oraz Norwegia są wśród państw, które wybrały AW101. Leonardo Helicopters dostarcza szeroką gamę zindywidualizowanych rozwiązań w zakresie wsparcia, szkolenia oraz planowania misji, aby sprostać wymaganiom klientów niezależnie od tego w jakich misjach ich AW101 mają być wykorzystywane.

Prezentowany w Polsce HH-101A włoskich Sił Powietrznych to jeden z najnowszych wariantów
AW101 zdolny do transportu do pięciu członków załogi + dwudziestu w pełni wyposażonych żołnierzy lub sześciu członków załogi + ośmiu żołnierzy realizujących misje specjalne, zapewniając maksymalną elastyczność operacyjną. Ten wariant śmigłowca uzbrojony jest w trzy karabiny maszynowe kalibru
7,62 mm, zamontowane po obu stronach kadłuba oraz na tylnej rampie i dostarczone przez Pion Systemów Obronnych firmy Leonardo. Posiada też opancerzone fotele w kabinie załogi, jak również osłonę balistyczną stanowisk operatorów broni pokładowej oraz krytycznych systemów śmigłowca. Śmigłowiec posiada też zintegrowany system walki elektronicznej. Poprzez Pion Systemów Lotniczych i Kosmicznych, firma Leonardo wyposażyła śmigłowiec w szereg sensorów, systemów komunikacji i samoobrony, w tym radia, system identyfikacji swój – obcy (Friend or Foe), szyfrowania, wymiany danych Link 16, komunikacji wewnętrznej, radar Gabbiano, system ostrzegający o opromieniowaniu wiązką lasera LWR i zbliżaniu się pocisków MILDS. Ponadto HH-101A ma możliwość pobierania paliwa w locie, pozwalający na udział
w długotrwałych operacjach o wydłużonym zasięgu.

W-3PL Głuszec

Śmigłowiec W-3PL Głuszec to rezultat bliskiej współpracy PZL-Świdnik, polskich Sił Zbrojnych, polskiego przemysłu obronnego oraz Instytutu Technicznego Wojsk Lotniczych. Głuszec to najnowsza wersja śmigłowca Sokół zmodernizowana do standardu wsparcia bojowego. Jako jedyna tego typu maszyna
w SZ RP jest wyposażona w nowoczesną awionikę zintegrowaną z komputerem misji, a także sprzęt
i uzbrojenie (w znacznej części produkcji polskiej), które pozwalają wykonywać wiele zadań na polu walki,
tj. namierzanie sygnału rozbitka i jego ratowanie (CSAR), wsparcie pola walki, transport żołnierzy i ładunku, konwojowanie, obserwacja i wskazywanie celów, desant.

Na śmigłowcu zainstalowano m.in. następujące systemy uzbrojenia: głowica celownicza zintegrowana
z podkadłubowym karabinem maszynowym 12,7mm montowanym na ruchomej wieżyczce, dwulufowe zasobniki z działkiem kalibru 23mm, system rakiet standardu NATO 70mm, sterowane szyną
MIL 1553 wyrzutniki flar i dipoli, zakłócacz rakiet naprowadzanych na podczerwień, celownik przeziernikowy HUD; zostało też zintegrowane dotychczasowe uzbrojenie rakietowe (kaliber 57 i 80 mm), pociski powietrze-powietrze i system bomb małogabarytowych.

Leonardo: Kielecka premiera śmigłowca AW101

Warszawa 04/09/2017 10:14